El museu de l’espardenya pretén, mitjançant una exposició permanent, donar a conèixer un ofici artesanal ja desaparegut d’aquest poble que va ser predecessor i fonament de l’activitat econòmica principal de Banyeres té ara: la indústria tèxtil.
El fons amb el qual conta el museu ha estat format gràcies a la inestimable col·laboració de persones i entitats que han cedit els objectes de manera desinteressada.
Pel que fa a l’estructura, la visita comença en la planta baixa amb el visionat d’un documental, on persones majors de Banyeres que van treballar en aquest ram mostren com es feien les espardenyes. A través de plafons i vitrines es mostren matèries primeres amb les quals es confeccionaven.
En la primera planta, trobem les ferramentes i maquinària per a la producció d’aquesta indústria, així com tot el procés productiu: confecció de la sola, el tall…
Destacar el taller d’espardenyer amb el seu banc i tots els utensilis necessaris per a la seua confecció.
Per a finalitzar l’exposició uns panells explicatius ens monstren l’origen de l’espardenya i la seua història en el municipi.
El museo de la espardenya pretende, mediante una exposición permanente, dar a conocer un oficio artesanal ya desaparecido en este pueblo que va ser predecesor y fundamento de la actividad económica principal que ahora tiene Banyeres: la industria textil.
El fondo con el que cuenta el museo ha estado formado gracias a la inestimable colaboración de personas y entidades que han cedido los objetos de manera desinteresada.
Por lo que la estructura hace, la visita comienza en la planta baja con el visionado de un documental, donde personas mayores de Banyeres van a trabajar en esta rama, muestran como se hacían las alpargatas. A través de plafones y vitrinas se muestran las materias primas con las que se confeccionaban.
En la primera planta, encontramos las herramientas y maquinaria para la producción de esta industria, así como todo el proceso productivo: confección de la suela, el corte…
Destacar el taller de l’espardenyer con su banco y todos los utensilios necesarios para su confección.
Para finalizar la exposición unos paneles explicativos nos muestran el origen de la alpargata y su historia en el municipio.